Mee doen aan een judo wedstrijd

Inschrijven.

Tijdens de judolessen ontvang je van jouw trainer een uitnodiging. Hierop staat wanneer, waar en hoe duur het toernooi is. Dit briefje plus geld lever je in tijdens de lessen in een gesloten envelop. Voor meer informatie kun je contact opnemen met de persoon op het formulier. Vergeet niet dit op tijd in te leveren anders is de kans groot dat je niet kan deelnemen.

Wanneer je het opgavebriefje kwijt bent kun je ook informatie vragen via het wedstrijdsecretariaat.

 

Deelnamebriefje.

Wanneer je op tijd bent ingeschreven voor het toernooi ontvang je ongeveer 1/2 weken voorafgaand aan het toernooi een briefje waarop het staat: het adres, weegtijd, je ingeschreven gewicht en de aanvangtijd. Let op: wanneer het werkelijke gewicht meer dan 2 kilo verschilt, neem dan contact op met de trainer en/of wedstrijdsecretariaat.

 

Weging.

Zorg ervoor dat je tijdens het toernooi op tijd aanwezig bent voor de weging. De weging is er voor om te kijken of de poule indeling eerlijk is. Op grote toernooien zijn er vaste gewichtsklassen, maar tijdens de opstaptoernooien worden judoka’s bij elkaar in geplaatst van ongeveer het zelfde gewicht.

 

Kassa.

Bij de meeste toernooien betaal je entreegeld als ouders/verzorger. Bij beginnertoernooien is dit ongeveer 2-3,- euro per persoon

 

Indeling.

Tijdens een toernooi wordt je ingedeeld in poule van ongeveer je leeftijd, gewicht en niveau. Natuurlijk kan het zo zijn dat we er op de dag zelf achterkomen dat iemand niet zo goed in die poule past. Dit wordt na afloop van het toernooi geëvalueerd met de trainers.

Je zit in een poule van ongeveer 3-7 judoka’s. Iedereen moet dan 1 keer tegen elkaar judoën.

 

Coach.

Tijdens ieder toernooi is er sowieso een coach aanwezig. Over het algemeen is dit je eigen trainer. Het kan ook iemand anders van de club zijn. Deze heeft een shirt aan van Judo Topsport Oost Groningen, of van de eigen vereniging. Meld je voorafgaand aan het toernooi bij je coach, zodat hij/zij weet dat je aanwezig bent.

 

Hoe win je een judo wedstrijd.

Je kunt een judo wedstrijd winnen op verschillende manieren:

  • Je gooit de ander op de rug (IPPON, 10 punten)
  • Je gooit de ander twee keer op de zij (WAZARI, 7 punten)
  • Je hebt de ander in een houdgreep 20 seconden (IPPON, 10 punten)

 

Een judo wedstrijd duurt afhankelijk van de leeftijd, twee, drie of vier minuten. Als deze tijd voorbij is kun je ook winnen doordat:

  • Je hebt meer wazari dan de ander (WAZARI, 7 punten)
  • Je hebt minder strafpunten dan de ander (SHIDO, 1 punt)
  • Bij een gelijke stand, een scheidsrechtersbeslissing (HANTAI, 1 punt)

 

Wanneer win ik een prijs.

Bij judotoernooien voor beginners ontvangt iedereen een prijs. Bij grotere toernooien is het aantal prijzen ongeveer het aantal deelnemers -2 (met een maximum van 4 prijzen). Bijvoorbeeld in een poule van 4 deelnemers zijn er 2 prijzen. In een poule van 5 zijn er drie prijzen. Als je niet zeker bent of je een prijs hebt vraag het dan even aan je coach.

 

We volgorde wordt bepaald op de volgende manier:

  1. Eerst wordt er gekeken naar hoeveel wedstrijden je hebt gewonnen. Diegene die de meeste wedstrijden wint wordt eerste.
  2. Mocht dit gelijk zijn, dan kijken we naar het puntenaantal. (IPPON = 10, WAZARI = 7 en SHIDO/HANTAI = 1)
  3. Mocht dit ook gelijk zijn, dan kijken we naar de onderlinge wedstrijden. Wie heeft van wie gewonnen.
  4. Als dit allemaal gelijk is kan het zo zijn dat er opnieuw wedstrijden moeten worden geloot.

Wanneer het niet duidelijk is waarom iemand heeft gewonnen, kun je dit altijd navragen bij de coach.

 

Prijsuitreiking.

De prijsuitreiking vindt meestal direct na afloop van de wedstrijden plaats in de zaal waar het toernooi wordt gehouden.

 

Verloting.

De organiserende club probeert vaak de kosten te dekken door het organiseren van een verloting. U bent natuurlijk vrij om hier aan deel te nemen.

 

EHBO.

Over het algemeen vallen de blessures mee tijdens de judo wedstrijden. Het gaat dan om een schaafwond of een schram. Tijdens de toernooien is het verplicht een EHBO’er aanwezig te hebben in de zaal. Deze zal de judoka’s ook gerust stellen tijdens het toernooi als er iets aan de hand is.